vrijdag, januari 16, 2009

Shabbat


Al eens nagedacht over de shabbat? Als velen gelinkt aan de 'zondagsrust'? Laatst drong het pas echt tot me door hoe mooi Papa dat bedacht heeft. Uiteindelijk heeft het allemaal weer met relatie te maken..

Adam liep in de hof met God. Niet één dag in de week, maar elke dag. En er was één dag die helemaal voor God geheiligd was, oftewel voor Hem apart gezet. Het verhaal kennen we: ze eten de verkeerde vrucht en gaan geestelijk dood: afgesneden van God. Sindsdien doet God er alles aan om de relatie te herstellen tussen Hem en de mens. Om te beginnen gaf Hij hun in de hof al dierenhuiden om zich mee te kleden en offerden Kaïn en Abel dieren en vruchten aan Hem. Dat had in eerste instantie niks met God originele plan te maken, maar het hielp wel om hun zonden weg te werken om contact te kunnen krijgen met Papa.

Je ziet hoe het volk Israël uitgenodigd wordt op de berg om voor God te komen, omdat Hij een relatie met ze aan wilde gaan. Maar zij waren bang en durfden niet. Alleen Mozes ging en pleitte voor het volk.

En toen kwamen de tien geboden. In de hof waren die niet nodig geweest: alles was goed en niemand haalde het in zijn hoofd om vreemd te gaan (niet dat dat überhaupt mogelijk was). God had de eerste liefde van Adam en Eva en Hij kon ze laten zien wat ze moesten doen en wie ze waren. Maar na de zondeval was alles anders en plotseling moest het in de tien geboden opgeschreven worden dat de mensen één dag in de week apart zouden zetten voor God.

Ik was een paar dagen geleden Ezechiël aan het lezen en toen viel het me pas op. De Shabbat is bedoeld om een relatie met Hem aan te gaan. Zoals God het Zelf zegt: het is een teken tussen Mij en hen, opdat zij zouden weten, dat Ik, de Here, hen heilig (Ez.20) Dus door een relatie aan te gaan, worden wij apart gezet en 'daardoor zullen wij leven'. Houd je je er niet aan, verval je vroeg of laat in zonde en verhard je hart.

Ik geloof wel dat wanneer wij gevuld zijn met de heilige Geest -herkenbaar aan de vruchten en gaven- wij elke dag met God wandelen zoals Adam dat deed. Maar toch, het blijft heel bijzonder dat zo'n trouwe, goede en rechtvaardige God, zo vol genade is dat Hij telkens weer een plan b, c en d verzint om Zijn hart dichter bij die van ons te krijgen. Pure genade!

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage